11 szín, aminek ismerned kell a jelentését

Legutóbb arról írtam, hogy mi alapján választjuk ki kedvenc színeinket, és milyen hatással vannak ránk. Most már bevallom, már akkor a fejemben motoszkált ez a mostani poszt, ugyanis, ha nem is tudatosul bennünk, de oka van, hogy hogyan hatnak ránk az egyes színek. Ezért arra gondoltam, érdemes megvizsgálni az egyes színek szimbolikáját, mert így talán könnyebb megérteni, miért az a kedvenc színünk, ami. Vannak persze olyan jelentéstartalmak, amik már valamilyen szempontból elavultak, de vannak köztük örök érvényűek is. Viszont lehetséges, hogy máshogy fogsz tekinteni a kedvenc színedre, miután elolvastad ezt a posztot... ;)

szinek jelentese


Az egyes árnyalatokhoz ugyanakkor több évszázados szimbolika is kötődik, gondoljunk csak a menyasszonyi ruha fehérjére vagy a gyász feketéjére. Ezek a jelentéstartalmak sokszor nem is tudatosulnak bennünk, de hatással vannak ránk, hogyan érezzük magunkat bizonyos színek közvetlen közelében. 
 

Menjünk végig egyesével a 11 legfontosabb szín fő jelentésein!

 

Kék

kek szinskala


Igaz, hogy a „blue” szó angolul szomorút, bánatost is jelent, a kék mégis a remény és a béke színe, hihetetlenül megnyugtató hatása van. Talán pont ennek köszönheti töretlen népszerűségét. A nyári szezonokban mindig előtérbe kerül, legyen szó akár pasztell, élénk, királykékről, vagy a tengerészkékről, ami olyan szín, ami minden színtípusnak jól áll. A fürdőruhadivatban is nagy szerepe van, a tengerészcsíkos minta sem kopik ki soha, és ott van persze az örök farmer. A divat igazi jolly jokere, és talán a leginkább uniszex szín az összes közül: férfiaknak és nőknek egyaránt jól áll, és egyaránt népszerű mindkét nem körében. A kék megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát is sugall, ezért sokszor használják logókban, de a munka világában is fontos tényező ez a tulajdonsága: állásinterjúra például kiváló választás, ezt érdemes megjegyezni. ;)

róka póló tengerészkék női
Kedvenc kék termékem: az univerzális tengerészkék színű pólón, a kis alvó róka

 

 

Lila

lila színskála


Hallottad már, hogy „a lila a kielégítetlen nők színe”? Nagyon nem szeretem az ilyen szájhagyomány útján terjedő sületlenségeket, mert senki sem tudja, honnan erednek, és indokolatlanul megbélyegeznek egy egyébként nagyon klassz dolgot. Az igazság az, hogy a lila a szüfrazsettek egyik fontos színe volt, és a mozgalmat elhitelteleníteni vágyók így akarták népszerűtlenné tenni ezt az árnyalatot. De szerencsére a lila most újra divatba jött, különösen az egészen halvány orgonalila, ami személyes véleményem szerint az egyik legszebb színárnyalat, ami csak létezik.  Nagyon kellemes, megnyugtató, ugyanakkor rendkívül kifinomult hatása van.
A lila tehát sokszor megosztó szín, vannak, akik elvből elutasítják, holott annyi árnyalata van, hogy egészen biztosan mindenki találna olyat, ami illene ruhatárába. A lila nemességet, eleganciát is tükröz (nem véletlen van püspöklila), valamint rendkívül nőies szín.  A lilához kapcsolódik némi titokzatosság és izgalmas érzet, ezért a kreatív emberek gyakran használják, mert ők szeretnek külsejükben is különlegesek lenni. Szerintem ez mindig szuper üzenet: merj különbözni, tehát vállald be a lilát!

szaturnusz pulóver lila női
Kedvenc lila termékem (itt éppen rajtam): a szaturnuszos pulcsi a szezon egyik legmenőbb divatszínén, az orgonalilán!

 

 

Zöld

zöld színskála


A zöld az élénk színek közül az, ami a leggyakrabban jelenik meg a természetben, ezért ösztönösen közel érezzük magunkhoz. A divat számos lehetőséget kínál, hogy változatosan jelenítse meg nyári ruhadarabokon, gondoljunk csak a trópusi mintákra, levél- és virágmintákra. A zöldet a divatban és a lakberendezésben is nagyon szeretik, mert nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, az egészséget, megújulást és harmóniát szimbolizálja. Mivel ennyi pozitív asszociáció kötődik hozzá, én is csak javasolni tudom, hogy viseljétek minél gyakrabban! Ráadásul talán a zöld az összes szín közül az, aminek az egyes árnyalatai a legszélesebb spektrumon mozognak: a khaki és katonai zöldtől elkezdve, a kékeszöldeken, smaragd- és fenyőzöldön, mentán keresztül, a lomb- és fűzöldön át a harsogó kiwi és lime árnyalatokig... rengeteg lehetőséget rejt.

piás póló jáde zöld férfi
Kedvenc zöld termékem: a jáde zöld egy csodás zöld árnyalat, és nagyon kedvelem ezt a vicces mintát, amit férfi pólóra készítettem el.

 

 

Pink és rózsaszín

rózsaszín pink színskála


Mennyire nem mindegy, hogy egy egészen élénk pinkről vagy egy nagyon halvány babarózsaszínről beszélünk, igaz? A halvány rózsaszín az ártatlanságot szimbolizálja, az élénk pink pedig az optimizmus és romantika jelképe. Szinte hihetetlen, hogy ezek ugyanannak a színnek az árnyalatai, mert annyira már hatásuk van, Talán a rózsaszín és a ciklámen azok a színek, amik a legmarkánsabban az egyik nemhez kötődnek, hagyományosan "lányos" színeknek vannak elkönyvelve. Pedig férfiaknak is nagyon jól tud állni egy halványrózsaszín ing vagy kötött pulóver, amennyiben bevállalják! De ha már a pink „csajos” az általános vélekedés szerint, akkor viszont használjuk ki a női energiát, amit sugároz! Érzéki és szenvedélyes szín anélkül, hogy túl agresszív lenne, valamint magabiztosságot sugall. Élénk változatai rendkívül vidámak és pozitívak, egyike azon színeknek, amiktől jó kedvünk lesz, ha ránézünk. A sportruházatban és a fürdőruhadivatban mindig fontos szerepe van, de egyre inkább helyet követel magának az alkalmai és formális ruházatban is, gondoljunk csak egy fukszia színű blézerre!  

flamingós pulóver rózsaszín női
Ha rózsaszín kedvencemet kell kiválasztanom a saját termékeim közül, nem is tudom, hol kezdjem!  A bálnás és a cicás pulóver mindenképpen, de fuksziában nagyon szeretem az alpakás pulóvert is, és persze a hipster matrjoskát... ja, és a flamingókat ki ne hagyjam! Azt hiszem, egyértelmű, hogy mi az egyik kedvenc színem.

 

 

Piros

piros színskála


A piros egyértelműen az erő és a magabiztosság színe. Ezt onnan is lehet tudni, hogy sokszor halljuk, hogy egyes emberek „nem mernek” pirosat viselni, azt érzik, hogy nekik túl sok. Pedig érdemes beépíteni a repertoárba, mert hihetetlen hatása van, az összes szín közül talán a legerősebb, azonnal magára irányítja a figyelmet. A piros (különösen az élénk tűzpiros) önbizalmat és vonzerőt kölcsönöz a viselőjének, valamint nagyon dinamikus és erőteljes szín, gondoljunk csak a Baywatch fürdőruhákra. A piros szexi is, mert a szerelmet és szenvedélyt szimbolizálja, ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van. Ezért mondják sokszor, hogy a pirosat tudni kell viselni. Tény, hogy annak nem való, aki szeret észrevétlen maradni. Viszont mindenképpen érdemes kísérletezni vele, mert abból a hatásból, amit kivált az emberekből, bárki önbizalmat meríthet, és mindenki számára létezik egy pont neki előnyös piros árnyalat.

budapest térkép póló piros férfi
Kedvenc piros termékem: nagyon szeretem a sötétpiros színt, és szerintem nagyon jól érvényesül rajta a Budapest térképes rajzom.

 

 

Sárga

sárga színskála


A "sárga irigység" csak egy szófordulat, ami valójában semmit nem jelent, ezzel szemben a sárga az egyik legvidámabb, legenergikusabb szín. Az élénk sárga a nyári vakációk hangulatát idézi, vidámságot, jókedvet, melegséget és energiát sugall, valamint optimizmust és boldogságot áraszt. Ha ennyi pozitív érzet kapcsolódik hozzá, akkor vajon miért idegenkednek sokan a viselésétől? Talán azért, mert abból indulnak ki, hogy a sárga nem áll jók nekik, holott a lilához hasonlóan ebből is csak a megfelelő árnyalatot kell megtalálni, ami számunkra előnyös. Ha ez megvan, akkor rendkívül üde és fiatalos hatást kelt, és már csak ezért is megérdemel egy esélyt.

 

 

Narancssárga

narancssárga színskála


Azt már óvodában is megtanultuk, hogy a narancssárga színt pirosból és sárgából lehet kikeverni. és jelentésében is pont ilyen tökéletesen ötvözi ennek a két színnek a jelentéstartalmát: a piros erejét és a sárga boldogságát. Ezért kifejezetten ösztönző, élénkítő hatással rendelkezik. A tüzet is szimbolizálja, és ezért narancssárga a buddhista szerzetesek ruhája, mert ez a megvilágosodásra utal. A narancssárga a napfényt és a nyarat juttatja eszünkbe, ezért  ösztönös boldogságérzet társul hozzá. És sokan mégsem kedvelik. Szerintem ez azért van, mert ez a szín valóban sok embernek nem áll jól, igazából csak a meleg színtípusoknak (az őszöknek és a tavaszoknak) előnyös. Ettől még a többi színtípus is viselheti, csak az arctól távol, de talán sokan nem kísérleteznek vele, miután azt látták, hogy egy narancssárga felső sápasztja őket.
Valamint ne feledkezzünk meg a korallról sem, ami egy csodás árnyalat! Én mindig a tengerre és a nyárra asszociálok róla, ezért máris jó kedvem lesz tőle. 

 

 

Barna

barna színskála


A barna szín szimbolikája is nagyon érdekes. Azt hiszem, nem titok, hogy a színpalettáról a legkevésbé kedvenc árnyalataim a barna tartományban mozognak, és amikor utánajártam a jelentésüknek, azt is megértettem, hogy miért. A középkorban a szegénységet, a hallgatagságot és az evilági hívságok megvetését kapcsolták hozzá, ezért is lett a barna a ferences szerzetesrend öltözékének színe. Ez az egyszerűség később is megmaradt a jelentéstartalmában, azonban sokkal pozitívabb üzenetekkel társult, úgymint természetesség és földközeliség. A barna a föld színe is, ehhez kapcsolódik a termékenység és a gondoskodás, valamint a szorgalom és a növekedés, ami csupa olyan energia, amiből táplálkozni lehet.

gekkó póló férfi barna
Kedvenc barna termékem: férfi divatban kifejezetten szeretem a barnát, és a gekkós minta szerintem nagyon jól érvényesül ezen a sötétbarna pólón.

 

Fehér

fehér színskála


Nem hagyhatom ki a fehéret és a feketét sem, mert bár a fizika szerint ezek nem színek, de a divat szempontjából nagyon is azok. Ráadásul annyira sok jelentés kapcsolódik hozzájuk, hogy azt sem tudom, hol kezdjem.  A fehér a tisztaság színe, a tiszta lap, a kezdet és az új lehetőségek szimbóluma. A fehérrel kapcsolatban legtöbbször a tisztaságra, az ártatlanságra, a jóságra, az egyszerűségre és a szüzességre asszociálunk. A tökéletesség színének tartjuk, mert minden színhez illik, mindegyiket nagyszerűen kiegészíti. Ezért is az egyik legfontosabb szín a lakberendezésben, egy dominánsan fehér szoba a tisztaság és tágasság érzetét kelti. Számomra a fehér egy nagyon-nagyon pozitív szín, sőt, az egyik kedvencem, mert a fényt, a világosságot és a nyitottságot szimbolizálja, de van, aki nem szereti, és nem érzi jól magát fehér közegben, mert számára túl steril. Az is érdekes, hogy az Apple térhódítása óta a high-tech szféra is egyre többet használja, mert ebben a kontextusban a fehér egyszerűséget (kezelhetőséget) és megbízhatóságot sugall. Ez utóbbinak az egészségügyi dolgozók egyenruhájában is fontos szerepe van.
A divatvilágban pedig azért is nagyon fontos, mert a fehér az egyik olyan szín, ami soha nem megy ki a divatból. A menyasszonyi ruha színe, ezért időtlen eleganciát is kapcsolunk hozzá, a nyári divatban pedig egyenesen nélkülözhetetlen.

kolibris pulóver fehér női
Kedvenc fehér termékeim: azt hiszem, ezt sem tudnám titkolni, hogy az egyik kedvenc színem a fehér. Azon belül is a hófehér, a tökéletes tiszta lap. Mind az élénk, mind a pasztellszíneknek nagyszerű társa, és a fekete-fehér kontraszt is egy megunhatatlan klasszikus. Én nagyon szívesen tervezek fehér ruhadarabokat, mert az általam nagyon kedvelt színes grafikák nagyon jól mutatnak rajtuk. Nem is tudnék választani, de legyen most akkor a kolibris pulcsi a kiemelt kedvenc. 

 

 

Fekete

fekete szinskala


A feketéről és a divatban betöltött szerepéről könyveket lehetne írni. A fekete és a fehér örök dualizmusában a fekete szimbolizál mindent, ami a fehérrel ellentétes. A feketéhez így sok negatív társítás kapcsolódik, mert a gyász, a sötétség és a gonoszság színe, de ne felejtsük el azt a tulajdonságát sem, hogy felerősíti a világos és az élénk színeket. Kiemeli őket, kihozza belőlük a legjobbat. A fehér is a fekete mellett hat legragyogóbbnak. A fekete a mélység szimbóluma is, valamint az eleganciáé, és a divatban fontos az a hatása is, hogy bármelyik élénk színnel nagyon hatásos kontrasztot alkot. Vörös és fekete nem véletlenül örök klasszikus, és a kis fekete ruha sem megy ki soha a divatból. Nagy igazság, hogy a fekete karcsúsít, ez tényleg így van, és talán ezért is kedvelik annyira sokan. A tinikori lázadás szinte megkerülhetetlen része a fekete öltözködés, és felnőttként is sokan megtartják egyik alapszínüknek, mondván, hogy ez mindenhez illik, és minden alkalomra jó. Érdemes viszont azt is szem előtt tartani, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem áll jól mindenkinek. Az összes színtípus közül egyedül a teleknek előnyös, de nekik is érdemes valamilyen élénk színnel együtt viselniük, ugyanis kb. 25 éven felül szinte mindenkit öregít, a teljesen fekete ruha pedig óhatatlanul a gyász asszociációját hozza magával.

horoszkóp vízöntő táska
Kedvenc fekete termékem: én alapszínnek nagyon szeretem, hiszen az élénk színekkel szuperül mutat. És mivel a világűr színe is, ezért a csillagképes, horoszkópos darabjaimhoz tökéletes!

 

 

Szürke

szürke színskála


A szürke félúton helyezkedik el a fehér és a fekete között, tehát egyrészt hozzájuk hasonlóan tökéletes bázisszín, másrészt az egyensúlyt jelképezi. A sötét és világos, a fényes nappal és éjszaka köztes helyzetét, ahol egyensúlyba kerülnek a dolgok. És pont ezért, mert egyik szélsőséghez sem húz, vannak, akik unalmasnak találják. Valóban kapcsolódnak a szürkéhez olyan képzettársítások, amik nem feltétlenül pozitívak, mint például a melankólia, hanyatlás, piszkosság, öregség. Ugyanakkor jelképezi az alázatosságot, a kiegyensúlyozottságot, bölcsességet, stabilitást is. Szerintem a szürkére érdemes úgy tekinteni, mint a divat egyik legfontosabb színére, hiszen nagyszerű kiegyensúlyozó, tökéletes alap az élénk árnyalatokhoz, és nincs olyan szín, amihez ne illene. Én nagyon szeretek szürke ruhadarabokra tervezni, mert nagyon szépen kiemeli az élénk mintákat, és van egy izgalmasan retro hatása is.

szarvasos póló szürke női férfi uniszex
Kedvenc szürke termékeim: nagy kedvencetek a szarvasos póló és pulcsi, de nekem is!  Nagyon jól bizonyítja, hogy az élénk színeknek mennyire jót tesz a szürke, és milyen fontos szerepe van ennek a semleges színnek a divatban.